top of page

Blog

Let's talk laser

De rol van fibroblasten bij huidveroudering en hoe EXILIS Ultra kan helpen

Jonger worden we niet. En huidverjonging, hoe leuk het ook klinkt, bestaat niet. Je huid kan niet jonger worden. Zelfs als een chirurg hem straktrekt, blijft de huid haar stevigheid verliezen. Huidveroudering stoppen kan dus niet. Helaas. Huidveroudering vertragen kan wel! ✨️Waarom verliest onze huid haar stevigheid?

Laten we eerst iets zeggen over een belangrijke bron van een stevige, gezonde huid: fibroblasten. Deze "vezelfabriekjes" maken vezels die ons bindweefsel stevig houden, zoals collageen, elastine en andere structurele eiwitten. Bindweefsel zorgt voor o.a. de stevigheid en elasticiteit van je huid.


Vanaf je 25ste heb je steeds minder fibroblasten in je bindweefsel. En je overgebleven vezelfabriekjes worden ook nog eens minder actief. Externe factoren spelen ook een rol in de snelheid waarmee je fibroblasten afhaken.


Zon

Door veel overmatig zonnen moeten de troepen telkens opnieuw naar het front van je huid -de epidermis- worden gestuurd om de schade te beperken. Je fibroblasten zijn de cellen die je beschadigde huid repareren en herstellen door nieuw weefsel, waaronder collageen, aan te maken. Op den duur beschadigen de fibroblasten door herhaaldelijke overbelasting. Het gevolg is een versnelde afbraak van alle vezels die je fibroblasten aanmaken. Door regelmatig overmatig zonnen is vroegtijdige veroudering van de huid, zoals rimpels en verslapping, dan ook te verwachten.


Voeding

Onze supermarkten liggen vol collageenkillers. Er zijn talloze varianten van toegevoegde suikers en ze zitten -meestal samen met koolhydraten- basicly in alles wat in het midden van elke supermarkt uitgestald staat. Ook in de "gezonde" keuzes. Eet of drink je jarenlang te veel van dit soort producten, dan kan dit leiden tot de vorming van Advanced Glycation End Products (AGE's). Dit zijn verbindingen die ontstaan als gevolg van een complexe reeks reacties tussen suikers en eiwitten, lipiden of nucleïnezuren. AGE's ain't no joke: ze verhogen het risico op diabetes en neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer aanzienlijk. Hebben we het over huidveroudering? De term AGE zegt het stiekem al: de structuur en functie van collageen en elastine in de huid worden ook aangetast door suiker.


Je fibroblasten hebben ook te lijden onder verzadigde vetten (bewerkte vleeswaren zoals worst, hotdogs, bacon, palmolie), transvetten (frituur, fastfood, koekjes, gebak, kant-en-klaar gebakken producten zoals croissants en saucijzenbroodjes, botervervangers, chips) en eigenlijk alles met een hele berg E-nummers of chemische woorden die je nauwelijks kunt uitspreken in de ingrediëntenlijst. Alles wat 'opgeruimd' moet worden beïnvloedt de processen die zorgen voor een gezonde, stevige huid.


Guilty pleasures

Roken beperkt de bloedtoevoer naar de huid. De fibroblasten krijgen minder voedingsstoffen en zuurstof, wat hun functioneren beïnvloedt. Dan zorgt de rook die om je heen blijft hangen ook nog eens voor extra luchtvervuiling, dat je huid binnendringt en moet worden opgeruimd door allerlei cellen. Ook het opruimen van vrije radicalen gaat ten koste van je collageenproductie.


En je versnaperingen in het weekend? 🍷🍻 Alcohol zorgt dat de huid minder gehydrateerd is en dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. En dat hebben je fibroblasten nodig om hun werk te doen.


Door het tekort aan voedingsstoffen, zuurstof en hydratatie worden de tankjes van je fibroblasten niet gevuld. Het gevolg: je collageenproductie draait niet meer op volle toeren.


Stress

Anno 2024 leven we op een hoger tempo dan ooit tevoren. De "moetjes"-lijst blijft eindeloos lang. Je telefoon trilt en pingelt de hele dag door. Werk en privé smelten samen.


Onze continue verhoging van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline heeft invloed op onze hormonen, immuunsysteem, spijsvertering, hart en bloedvaten, mentale gezondheid en, jawel, onze huid.


Langdurige stress zorgt dat "onnodige" processen minder aandacht krijgen. Je lijf is in survivalmodus. Het functioneren van je fibroblasten neemt af en de afbraak van collageen en elastine versnelt.


De hormonale disbalans die stress veroorzaakt speelt ook een grote rol. Verhoogde cortisolniveaus kunnen ook ontstekingsreacties bevorderen: huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en acne vlammen op.


Slaap

Terwijl jij slaapt is je lijf druk bezig. Met herstellen, bouwen en opruimen. Daar zijn groeihormonen voor nodig. Een goede nachtrust zorgt voor een goede hormonale balans. En dat helpt je fibroblasten om optimaal te functioneren. Slaap je regelmatig te weinig? Dan verstoor je dit proces, met een verminderde collageenproductie als gevolg.


Even terug naar wat je in je lijf stopt gedurende de dag: te veel cafeïne drinken kan je slaapkwaliteit beïnvloeden.Help je huid

Needless to say... op ons 35e hebben de meesten van ons een hoop op ons fibroblastenkerfstok. En dan kan het ineens rap gaan. Je huid verliest elasticiteit en volume, wordt dunner en er verschijnen rimpeltjes. Niet alleen in je gezicht, ook op je lichaam.


Er zijn gelukkig manieren om je huid te helpen!


Voeding & Lifestyle

Voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het functioneren van je fibroblasten zijn er natuurlijk ook. Vul je fibroblastentankjes. Zorg dat je dieet voldoende vitamine C (citrusvruchten, aardbeien, paprika's en broccoli) bevat; dit is essentieel voor de collageenproductie. Vitamine A (wortelen, zoete aardappelen, spinazie en lever) helpt bij de groei van cellen en zet ze aan het werk. En vitamine E (noten, zaden, plantaardige oliën en bladgroenten) is een krachtige antioxidant die je cellen helpt schadelijke externe factoren te neutraliseren. Meer antioxidanten vind je in kleurrijke groenten en fruit, zoals bessen, druiven, tomaten en bladgroenten. Het mineraal zink (vlees, schaaldieren, noten, zaden en zuivelproducten) helpt bij weefselherstel en en vermenigvuldigt cellen. Omega-3-vetzuren houden je cellen gezond (vette vis, lijnzaad en walnoten). Proteïne (vlees, vis, eieren, zuivel, peulvruchten en noten) zijn belangrijk voor de opbouw en reparatie van weefsels, waaronder collageen.


Eet vers. Bekijk de inhoud van je kasten; doneer what does not serve you. Shop je boodschappen zoveel mogelijk aan de buitenste randjes van de supermarkt of ga eens naar de boer. Drink veel water.


Van stress gaat alles sneller hangen, hebben we nu geleerd. Dus kalmeer jezelf. Ook al heb je het druk, maak een goede nachtrust prioriteit. Niet alles hoeft vandaag. Je bent maar één mens. Jij bepaalt hoe druk je het hebt, niemand anders. Laat die To Do List lekker bungelen en maak een wandeling, doe een yogasessie of leef je uit in de sportschool. Mediteer. Doe iets creatiefs. Skip Whatsapp en bel je BFF of een familielid op, gewoon ouderwets, ga ervoor zitten. Zet alle meldingen op je telefoon uit. Ga op een date. Misschien wel met jezelf, lekker rustig.


Suppletie

Supplementen met hoge kwaliteit collageen, vitamine C, hyaluronzuur en Omega-3 helpen om je bindweefsel in je volledige lichaam gezond te houden. De werking spreid zich uit over botten, gewrichten, pezen, kraakbeen en je huid. Collageensupplementen verbeteren de huidelasticiteit, ondersteunen de gezondheid van botten en gewrichten en helpen bij het behoud van de structuur van bindweefsels.


Lokale collageenbooster

Omdat gezonde voeding en collageenpeptiden uit supplementen verdeeld worden over het hele lichaam, zijn de resultaten die je behaalt voor specifieke zones misschien niet optimaal. Wil je één of meerdere zones op je lichaam of gezicht een intense fibroblastenboost geven, dan kan een EXILIS-behandeling uitkomst bieden.


EXILIS staat wereldwijd bekend als één van de technologieën die de beste resultaten boekt bij de behandeling van verslapte huid en hardnekkig lichaamsvet ✨️ De unieke combinatie van monopolaire radiofrequentie en ultrasone energie werkt lokaal diep in het bindweefsel en zet de fibroblasten aan het werk. De slapende, brakke, beschadigde vezelfabriekjes worden getriggerd. Vezelfabriekjes die al met pensioen wilden gaan worden heropend. Hop hop, terug aan het werk! Door de thermische reactie van RF+Ultrasound wordt de huid strakker en steviger, wat resulteert in een frisser uiterlijk en een vermindering van fijne lijntjes en rimpels.


EXILIS Ultra:

• Stimuleert de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur

• Verstevigt het bindweefsel

• Verstrakt de huid en contouren

• Verzacht rimpels en plooien

• Verbetert de doorbloeding

• Vermindert vetcellen op het lichaam


 

Collageenbooster

EXILIS stimuleert je fibroblasten -de belangrijkste vezelproducenten in je bindweefsel- om nieuwe vezels zoals collageen en elastine te produceren. Deze zorgen voor de stevigheid, textuur en elasticiteit van de huid.


Hyaluronzuurbooster

Meer collageenproductie heeft een positief effect op de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid. Dit zorgt voor een beter gehydrateerde huid en verbeterde huidstructuur.


Betere doorbloeding

Door de warmte van de EXILIS verwijden de bloedvaten in het behandelgebied. Dit verbetert de bloedstroom en verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het bindweefsel. De huid ziet er gezonder uit - en ís dat ook!


Vetvermindering

De EXILIS-energie kan op het lichaam nóg dieper de huid in, zodat hardnekkige vetcellen ook nog eens worden afgebroken. De temperatuur in het vetweefsel wordt verhoogd. Daardoor komen vetzuren vrij; dit thermische effect breekt vetcellen af (lipolyse). Je lijf gebruikt de vetzuren als energiebron of elimineert ze op natuurlijke wijze.

 

Wil je meer weten over EXILIS Ultra 360?

Alles uit je huid halen wat erin zit: dat gaat jou lukken! We helpen je er graag bij met een supereffectieve fibroblastenbooster. Je bent van harte welkom voor een gratis intake voor een EXILIS Ultra kuur. We vertellen je alles over de behandeling, beantwoorden je vragen en adviseren je over de (combinatie van) zones voor het beste resultaat.
Comments


bottom of page