top of page

Blog

Let's talk laser

Het risico van de zonverbrande huid laseren

Het is bij laserontharing het belangrijkste advies uit het lijstje voor- en nazorginstructies: géén zon, 4 weken voor en 2-4 weken na je behandeling. En ook geen zonnebank, geen zelfbruinende crèmes of spraytan en geen zelfbruinende supplementen. Kortom, niks wat de huid donkerder kleurt. Bij het laseren van de zongebruinde huid zijn er al wat risico's die aandacht verdienen. Maar wat is nou het risico van laseren als je nog (een beetje) rood bent door je dag op het strand?


Het risico van de zonverbrande huid laseren


Wanneer UV-straling van de zon de huid bereikt, beschadigt het de huidcellen en veroorzaakt het mutaties in hun DNA. Ons lichaam is simply magical en weet tot op zekere hoogte deze mutaties te voorkomen en zelfs te corrigeren als ze toch plaatsvinden. Melanine (pigment) is de drijvende kracht achter dit proces. Hoe meer melanine de huid bevat, hoe beter deze tegen de zon bestand is. Ofwel: hoe hoger het huidtype, hoe kleiner de kans op zonnebrand. We zien een zonverbrande huid dus het meest bij huidtypen 1 en 2, maar ook een huidtype 3 is niet sunproof.


Wat gebeurt er als de huid verbrandt door de zon?

In case of an overload krijgen de huidcellen meer UV-blootstelling dan ze aankunnen. Dan kan de schade onherstelbaar zijn: cellen sterven af. In een poging de "rommel op te ruimen" verwijden bloedvaten zich om de bloedstroom te verhogen en immuuncellen naar de huid te brengen. Dit veroorzaakt de kenmerkende roodheid, zwelling en warmte van de zonverbrande huid. Bij nog ernstigere beschadiging door zon kan er vocht ophopen tussen de opperhuid (bovenste laag van de huid) en de lederhuid (onderliggende laag van de huid). Blaren isoleren de beschadigde huid en beschermen tegen meer schade en infecties.


Laseren op de zonverbrande huid (ieks!)

De huid is nu dus verbrand en beschadigd... whoops! Nu zijn wij mensen wel een soort superhelden die op magische wijze vanzelf regenereren... dit gaat alleen niet zo snel. Het kan weken duren voordat je huid zichzelf "gerepareerd" heeft. Verstoor je dit genezingsproces door er te snel een ontharingslaser op te zetten die de haarzakjes verhit tot 70 graden Celsius? Dan ga je je huid -die al zo hard aan het werk is om te herstellen- opnieuw overbelasten met nóg meer warmte! De huid kan de hitte niet kwijt, met flinke huidschade tot gevolg: brandwonden. Het herstel van brandwonden na laserontharing duurt -afhankelijk van de ernst ervan- 3 tot 12 maanden. Dus onthoud: better safe than sorry! ;-)


Hoe lang wachten met laserontharing na zonnebrand?

Het duurt minimaal 4 weken voordat de huid hersteld is van een milde zonverbranding. Wacht dus altijd 4-6 weken, en zelfs minimaal 8-10 weken bij een ernstige zonverbranding met blaren, voordat je weer gaat laserontharen.Zonnen vlak ná het laserontharen


Maar hoe zit het dan met zonnen ná het laserontharen? Al je haarzakjes zijn tot 70 graden opgewarmd. De omliggende huid wordt daarbij niet aangetast, maar wel enigszins mee verwarmd door het verwarmen van de haarzakjes. Door uitgebreid te gaan "bakken" op het strand met net gelaserde huid, kunnen alsnog brandwondjes ontstaan. Je gaat de huid dan tenslotte opnieuw (langdurig) verhitten en de huid kan moeite krijgen met het afvoeren van de warmte.


Op de langere termijn kan bovendien hyperpigmentatie ontstaan, omdat je huid na het laseren veel gevoeliger reageert op UV-straling. Hyperpigmentatie is permanente huidschade. Dit is te behandelen met bijvoorbeeld microneedling of laserbehandelingen en het gebruik van de juiste producten. Maar dat wordt dan een dagelijks terugkerend ritueel, dat altijd onderhoud nodig zal hebben. Voorkomen is dus beter dan genezen 🤗


Vermijd langdurige zon daarom ook minimaal 2 en liever nog 4 weken na je behandeling. Smeer elke 2 uur met een SPF50 als je er niet aan ontkomt het behandelgebied aan de zon bloot te stellen.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page