top of page

Blog

Let's talk laser

Ik ben bruin door de zon... kan ik laserontharen?

Bij laserontharing is ons uitgangspunt: ga 2 weken vóór en 2 weken ná je behandeling niet langdurig in de zon. Zijn we dan streng? Ja, misschien wel 🤭 Maar risico's zijn er helaas ook. Het laseren van de zongebruinde huid is met bepaalde voorzorgsmaatregelen mogelijk.


Het risico van de zongebruinde huid laseren


Heerlijk wegsmelten op het strand in een tropisch zonnetje... daar krijg jij altijd gelijk een zomers tintje van, zonder te verbranden. Jouw pan kookt niet zo snel over als die van een huidtype 1 of 2. Good for you! Laat je alleen niet misleiden. Zo'n overdaad aan UV-straling zet allerlei systemen in je huid flink aan het werk.


Hoe werkt het bruinen van de huid?

Bruining vindt plaats in de buitenste laag van de huid, de epidermis. Ongeveer 5% van de cellen in deze huidlaag zijn melanocyten. Dit zijn onze "pigmentfabriekjes". Komt er zonlicht op de huid, dan gaan onze pigmentfabriekjes aan de slag met de aanmaak van melanine (pigment). De melanine is roze van kleur, reist omhoog door de epidermis en wordt daar geabsorbeerd door andere huidcellen. Bij blootstelling aan UV-straling kleurt de melanine donker. Zo beschermt je huid zichzelf tegen te veel straling.


Eigenlijk is dat zomerse tintje dus een defensiemechanisme van je lichaam, die alles in het werk stelt om zichzelf tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling te wapenen. Iedereen heeft hetzelfde aantal melanocyten in zijn lichaam - ongeveer 5 miljoen. Erfelijkheid bepaalt hoeveel melanine deze van nature zullen produceren. Hoe snel je bruin wordt, hoe bruin je wordt... oftewel, hoe sterk jouw huid bewapend is tegen zonlicht.


Is laserontharen op de zongebruinde huid zinvol?

Als je zongebruind bent, dan heb je veel actieve pigmentfabriekjes in de huid, die druk bezig zijn met melanine produceren. Een ontharingslaser richt zich op -jawel- melanine ;-) Niet-actieve pigmentfabriekjes merkt de laser niet op. Normaal gaat de ontharingslaser daar rustig voorbij en richt zich direct op de haarwortel in de huidlaag eronder.


Zijn er te veel pigmentfabriekjes in de huidlaag boven de haarzakjes actief, dan zal het licht van de laser niet voorbij de melanine in die huidlaag -de epidermis- reiken. Het licht wordt als het ware geblokkeerd en direct in de bovenste huidlaag geabsorbeerd. De laser wordt dan gehinderd in het bereiken van de haarwortel. De instellingen moeten daarom worden aangepast zodat je veilig behandeld kunt worden.


Het contrast tussen huid en haar wordt bij bruining ook kleiner. De huid wordt donkerder en het haar kan tegelijkertijd wat oplichten door zon. De haar heeft op dat moment meer energie van de laser nodig om vernietigd te worden, maar de huid kan minder energie aan door de actieve pigmentvorming.


Dit maakt je laserontharingsbehandeling mogelijk iets minder effectief dan wanneer je niet bruin bent door de zon.


Wat zijn de risico's van laserontharing op de zongebruinde huid?

Er is bij actieve bruining een risico op oppervlakkige brandwondjes als alle warmte van de laser in de epidermis vrijkomt, in plaats van in de haarwortels. Ook is hypopigmentatie (witte vlekken) een risico, als melaninecellen in de epidermis worden vernietigd door de laser. Het kan 6 tot 12 maanden duren voordat de pigmentloze huid weer terug op de natuurlijke kleur is.


Zonnen vlak ná het laserontharen


Hoe zit het dan met zonnen ná het laserontharen? Al je haarzakjes zijn tot 70 graden opgewarmd. De omliggende huid wordt daarbij niet aangetast, maar wel enigszins mee verwarmd door het verwarmen van de haarzakjes. Door uitgebreid te gaan "bakken" op het strand met net gelaserde huid, kunnen alsnog brandwondjes ontstaan. Je gaat de huid dan tenslotte opnieuw (langdurig) verhitten en de huid kan moeite krijgen met het afvoeren van de warmte.


Op de langere termijn kan bovendien hyperpigmentatie ontstaan, omdat je huid na het laseren veel gevoeliger reageert op UV-straling. Hyperpigmentatie is permanente huidschade. Dit is te behandelen met bijvoorbeeld microneedling of laserbehandelingen en het gebruik van de juiste producten. Maar dat wordt dan een (dagelijks) terugkerend ritueel, dat altijd onderhoud nodig zal hebben. Voorkomen is dus beter dan genezen 🤗 Smeer elke 2 uur met een SPF50 als je er niet aan ontkomt het behandelgebied aan de zon bloot te stellen.


Kan ik heel de zomer niet laseren?


Ben jij een huidtype 3, die direct bruin wordt, nooit verbrandt en lang pigment "vasthoudt" in de zomer? Plan je laatste behandeling minimaal 2 weken voor je zonvakantie en wacht na terugkomst minimaal 2 weken voordat je weer gaat laseren. Bespreek met je behandelaar welke zones in de zomermaanden wel en niet risicovol zijn voor jou om te laseren. De enige laser die veilig is om de zongebruinde huid te ontharen is een ND:YAG laser.


Wij adviseren je vooral te kijken naar je eigen situatie. Wij willen niet dat stemmetje in je hoofd zijn dat jou de hele zomer influistert: "Hey, dit mag niet...." Dus ben je een echte zonaanbidder, geniet dan lekker van de zomer zonder restricties! Laser dan alleen je oksels en je intieme zone en ga in het najaar verder met zones zoals je benen, gezicht en armen.


Zit je ook in de zomer 40 uur per week binnen op je werk, rock je een maxi-jurk of heb je gewoon een bloedhekel aan hitte en blijf je zoveel mogelijk binnen? Lekker laseren!


Waarom zeggen veel klinieken specifiek dat de zongebruinde huid kan worden gelaserd?


In de praktijk houden deze klinieken ook minimaal 2 weken zonvrij aan voor en na het laserontharen. Daarnaast wandel je -hopelijk- de deur niet uit zonder een goede SPF-crème bij ze te kopen ;-)


Ook passen ze de instellingen van de laser aan tijdens je behandeling. Een ND-YAG laser is geschikt voor de zongebruinde huid zonder actieve pigmentvorming. Het voordeel van doorbehandelen in de zomermaanden is dat je in de haargroeicyclus blijft laseren, wat beter is voor het aantal behandelingen.


Bij Lasersalon Hellevoetsluis gaan we voor het beste resultaat bij elke behandeling. Daarom adviseren wij onze klanten soms om hoogzomer een (deel van hun) sessie over te slaan. Zo heb jij waar voor je geld en zijn wij blij dat jij tevreden bent met je resultaat, elke keer weer! 😍Disclaimer

De informatie in dit artikel is relevant als je wordt gelaserd met een krachtige ontharingslaser die zorgt dat je permanent haarvrij door het leven gaat. Er zijn ontharingslasers op de markt die niet in staat zijn alle haarwortels definitief te vernietigen. Je hebt dan jaarlijkse onderhoudsbeurten nodig. Is een ontharingslaser minder effectief voor de lange termijn, dan is het risico op complicaties bij het laseren van de zongebruinde huid ook beduidend lager.


Comments


bottom of page