top of page

Blog

Let's talk laser

Mag je zelfbruiner gebruiken tijdens laserontharing?

Misschien ben jij je al bewust van het feit dat een overdaad aan zon en de zonnebank schadelijk zijn voor je huid en dat regelmatig langdurig zonnebaden je vooral snel veel rimpels, hyperpigmentatie, een uitgedroogde huid en zelfs huidkanker kan opleveren. Ieks! 😱 Of misschien zit je in het dagelijks leven gewoon nogal krap in je tijd en passen hele dagen op het strand liggen in de zomer niet in jouw agenda. Wil jij een keer een mooi tintje, dan smeer jij liever een zelfbruiner of ga je naar een salon voor een spraytan!


Bij je intake voor laserontharing krijg je het van ons te horen: géén zelfbruinende producten in de twee weken voor en na je behandelingen. Maar waarom moet je een fake tan eigenlijk vermijden tijdens het laseren?


Hoe werkt zelfbruiner?

De buitenste laag van je huid, bestaande uit dode huidcellen, wordt met zelfbruiner blijvend gekleurd. De kleur verdwijnt als de huidcellen loskomen. Zelfbruinende lotion kleurt de huid bruin door een interessante chemische reactie. Om het verkleurende effect te bereiken bevatten de meeste zelfbruiners 2-5% dihydroxyaceton, wat kleurloos is totdat het op de huid reageert met aminozuren (vooral arginine, lysine en histidine) in de huid. Deze reactie vormt een verscheidenheid aan bruine verbindingen, die we melanoidines noemen. Dit vormt covalente bindingen, wat betekent dat de huid permanent gekleurd is - water, zeep en vochtinbrengende crème zullen het niet afwassen. De huid begint na 2-3 uur een gebruinde kleur te krijgen en de reactie gaat de volgende 1-3 dagen door.


Hoe lang blijft een fake tan zichtbaar?

DHA (dihydroxyaceton) dringt alleen door de bovenste laag van de huid (het stratum corneum), oftwel: dode huidcellen. Dit is de reden waarom een fake tan niet langer dan ongeveer een week kan duren - dat is ongeveer hoe lang het duurt voordat de verkleurde dode huidcellen op natuurlijke wijze loslaten van de huid.


Is zelfbruiner een goed idee bij laserontharing?

Je mag tussen je behandelingen door zelfbruiner gebruiken, maar zorg altijd dat je twee weken voor je volgende behandeling stopt met het gebruik ervan.


Ten eerste kan de ontharingslaser tijdens je behandeling reageren op de donker gekleurde cellen in de bovenste huidlaag. Je leest hier alles over in ons artikel over het laseren van de zongebruinde huid. Dit maakt je behandeling minder effectief en het brengt de nodige risico's met zich mee.


We willen daarnaast geen chemische reactie in de huid gaande hebben tijdens het laserontharen om onnodige huidreacties uit te sluiten. Om te zorgen dat de chemische reactie in de huid volledig uitgewerkt is, is het dus aan te raden je laatste zelfbruinsessie twee weken voor het laserontharen te plannen. In de week voor het laseren kun je nog een keer scrubben om er zeker van te zijn dat er geen zelfbruiner in de toplaag van je huid is achtergebleven.


Het risico van zelfbruinende supplementen bij laserontharing


Niet heel populair onder onze klanten -velen weten niet eens dat ze bestaan 😉- maar mocht jij tot het clubje fans van zelfbruinende supplementen behoren: stop 4 weken voordat je gaat laserontharen met het slikken van je supplementen.


De meeste zelfbruinende supplementen bevatten carotenoïden. Je vindt carotenoïden ook terug in verschillende groenten. Zo geeft bètacaroteen wortels hun mooie oranje kleur en worden tomaatjes prachtig rood door lypoceen. Ook kunnen ze koper bevatten, wat de aanmaak van pigment stimuleert.


Net zoals bij de natuurlijke zongebruinde huid, activeren zelfbruinende supplementen de "pigmentfabriekjes" in de huid. Dit kan ervoor zorgen dat de ontharingslaser eerder reageert op de actieve pigmentcellen in de huid, dan op de haarwortel. De risico's zijn ook hier gelijk aan het laseren van de zongebruinde huid.

Comments


bottom of page