top of page

Blog

Let's talk laser

Laserontharing werkt niet bij mij: hoe komt dat?

Je wilde zo graag haarvrij door het leven, maar het wil maar niet lukken. De resultaten zijn minimaal te noemen en je wilt nu weleens weten hoe dat kan. Ben je al regelmatig bij een kliniek geweest voor laserontharing en vallen de resultaten je tegen? Wij gaan je vertellen wat daarvan de oorzaken kunnen zijn!


1. Je haargroei is een symptoom

Laserontharing kan worden ingezet voor het permanent verwijderen van haargroei. Als je haargroei het gevolg is van hormonale aandoeningen zoals bijvoorbeeld PCOS, wordt het symptoom (overmatige haargroei) behandeld. De oorzaak kan niet worden behandeld met een laser. Heb je overmatige haargroei door medicijngebruik en kun je niet stoppen met deze medicatie? Dat betekent dat meer donshaartjes kunnen ontwikkelen tot donkere haargroei. Je zal dan dus regelmatig opnieuw bij je behandelaar moeten blijven langskomen voor het verwijderen van nieuwe haargroei.


2. Je krijgt geen behandeling op maat

Elke huid moet deskundig benaderd worden om optimale resultaten te bereiken met laserontharing. Er is geen standaard protocol dat gevolgd kan worden. De instellingen van de laser moeten voor elke zone -en soms delen van zones- opnieuw worden afgestemd op een unieke combinatie van factoren, zoals je huidtype, de kleur van je haar, haarstructuur, de hoeveelheid haar, het behandelgebied en de gevoeligheid van je huid. Je behandelaar mixt telkens de perfecte cocktail voor het verhitten van de haarzakjes tot exact de juiste temperatuur, zodat deze effectief worden verwijderd. En dat in elke fase van je laserontharingstraject opnieuw. Werkt het laserontharen bij jou niet of nauwelijks? Het is mogelijk dat je simpelweg niet met de juiste instellingen voor jouw huid en haar wordt behandeld. Dat kan leiden tot teleurstellende resultaten.


3. Je voelt niets van je behandeling

Slecht nieuws: in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is laserontharing niet altijd volledig gevoelloos. In ieder geval niet bij iedereen en op elk lichaamsdeel. Elk haarzakje moet in één keer worden verhit tot 70 graden Celsius om de cellen in de bulbus volledig te vernietigen en de bloedtoevoer te stoppen. Alleen als deze cellen vernietigd worden, is een haarzakje permanent uitgeschakeld.


Een behandelgebied zoals een baardlijn of de intieme zone heeft soms veel donker haar per cm2 en een grove haarstructuur. Dan hoor je het verhitten van de haartjes onderhuids te voelen als korte prikjes (enkele milliseconden). Voel je zelfs in zones met veel, grof of donker haar totaal niets van je behandeling? Dan word je waarschijnlijk onderbehandeld.


4. Je wordt "onderbehandeld"

Door verkeerde instellingen of een laser die simpelweg niet krachtig genoeg is kan het zijn dat je onderbehandeld wordt. Het haartje wordt dan vernietigd, maar niet de volledige haarwortel inclusief de cellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Oftewel, de haarzakjes worden weliswaar flink beschadigd, maar niet vernietigd. Het resultaat van een laser die niet genoeg power heeft is te vergelijken met IPL.


Soms zijn de resultaten van een behandeling direct minimaal. In andere gevallen lijkt het resultaat in eerste instantie fantastisch. Je hebt na elke behandeling minder haar en de haren die teruggroeien zijn zachter en lichter. Het kan zijn dat je even volledig haarvrij bent. Maar naarmate de maanden verstrijken groeit er meer haar terug. Binnen 6 tot 12 maanden grijp je weer steeds vaker naar je scheermes. Het is dan hoog tijd voor een onderhoudsbeurt.


Onderbehandeld worden kan een lang proces tot gevolg hebben, aangezien de beschadigde haartjes zich in een soort comateuze toestand bevinden. De haartjes kunnen maanden tot zelfs jaren "slapen" en gefaseerd teruggroeien. Ga je terug voor een onderhoudsbeurt met dezelfde laser? Dan wordt de teller gereset. Zo ben je na een "onderbehandeltraject" dus nooit echt haarvrij. Wil je alsnog haarvrij worden, dan ben je meestal nog heel lang bezig met een echt goede laser -en deze behandelingen zijn duurder- voordat je echt uitbehandeld bent.


Word jij behandeld met een laser die niet krachtig genoeg is om de haarzakjes volledig te vernietigen? Behandelaars die met deze apparatuur werken zullen zelf ook altijd aangeven dat jaarlijkse onderhoudsbehandelingen nodig zijn. Ons advies: stap zo snel mogelijk over naar een laserkliniek met high-end laserapparatuur. Je investering voor de behandelingen ligt misschien iets hoger, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit.


5. Je ziet geen huidreactie direct na het laseren

Bij een goede laserbehandeling hoor je een duidelijke huidreactie waar te nemen. Bij effectief gelaserde haartjes zie je na een aantal minuten kleine bultjes tevoorschijn komen: oedeem van de haarzakjes. We willen dit graag zien bij minimaal 15-20% van het behandelgebied. Dit percentage van de haargroei bevindt zich in de actieve groeifase. Ook mag de huid zelf wat rood zijn, kunnen er wat haartjes uit het haarzakje geschoten zijn en ruik je misschien de geur van verbrande haartjes. Is geen van deze huidreacties te merken na een laserontharingsbehandeling? Dan kan het zijn dat je behandeling de haarzakjes niet definitief heeft vernietigd.


6. Je bent resistent tegen laserontharing


Wat je behandelaar ook probeert, de behandelingen slaan niet aan. Als je nog steeds geen resultaat ziet na je meerdere laserontharingsbehandelingen, kan resistentie de vervelende oorzaak zijn. Resistentie is niet zozeer een 'medische aandoening', maar zal eerder te maken hebben met te lichte haargroei en/of een zeer gevoelige huid. Als een laser niet genoeg energie de huid in kan brengen, werken je behandelingen niet of nauwelijks. Helaas weet je pas of laseren écht niet gaat werken na een aantal sessies, bij verschillende behandelaars en het uitproberen van meerdere lasers. Ga daarom altijd eerst naar een andere kliniek met een A-merk laser voordat je de handdoek in de ring gooit. Het kan zijn dat je met andere laserapparatuur wél resultaat boekt.


Proefshots zijn ook tijdens het lasertraject een optie

Vind jij je resultaten van laserontharen teleurstellend? Vraag je behandelaar een proefbehandeling te doen, waarbij verschillende instellingen worden getest. Het testen van diverse settings op een aantal stukjes huid wordt ook wel een 'patchtest' of 'proefshot' genoemd. Zo weet je zeker of je volgende behandeling wel effectief zal zijn, voordat je weer je portemonnee trekt.


Take it from us... 😎

Laserontharing is onze core business. Als lasersalon hebben wij de afgelopen jaren heen duizenden afspraken gehad, meerdere merken lasers aangeschaft en uiteindelijk zijn we gaan laserontharen met de Lutronic Clarity II. Deze laser is wereldwijd de beste ontharingslaser van dit moment. Dit is waarom hij flippin' awesome is:


  • Twee zuivere golflengten van 755nm (huidtypen I t/m III) en 1064nm (huidtypen IV t/m VI), perfect voor het vernietigen van de haarwortel, verbinding met de bloedtoevoer en alle cellen in de bulbus.

  • Elke haar in de actieve groeifase wordt in één flits verhit tot 70 graden Celsius, de beste temperatuur voor het vernietigen van haar, gecombineerd met exact de juiste hoeveelheid energie.

  • De unieke techniek Intellitrack zorgt voor perfecte verdeling van elke lichtpuls. De kop kan van 3mm tot 25mm worden ingesteld, waardoor elk lichaamsdeel met precisie kan worden behandeld.

  • De cryokoeler blaast koude lucht op de huid tijdens het laseren om deze te koelen, beschermen en te voorkomen dat de huidtemperatuur te hoog wordt.

  • De instellingen van de laser kunnen worden aangepast om ieder huidtype veilig en effectief te behandelen.

  • De resultaten van elke ontharingsbehandeling zijn permanent; effectief gelaserd haar komt nooit meer terug. Jaarlijkse onderhoudsbehandelingen zijn dus niet nodig!


Laat je dus niet ontmoedigen als je resultaten tegenvallen. Met de juiste laser en de optimale instellingen voor jouw huid en haar is een #fuzzfreelife ook voor jou haalbaar! 🤩 Boek een vrijblijvende intake bij Lasersalon Hellevoetsluis als je toch nog een poging wilt wagen. We doen graag een proefbehandeling bij je!


Woon je niet in de de buurt, ga dan langs bij een laserkliniek in jouw omgeving die met een high-end ontharingslaser werkt! 😎⚡️

Comments


bottom of page