top of page

Blog

Let's talk laser

Waarom heb je eigenlijk okselhaar?

Vanaf het moment dat het ooit begon te groeien, scheer, hars of epileer (autsj) je het weg. Okselsnor, be gone! En dat blijf je doen. Dag in, dag uit. Jaar in, jaar uit. Terwijl je dat trouw doet, komt soms de vraag in je naar boven: g*ddammit, waarom heb ik eigenlijk okselhaar?Wanneer krijg je okselhaar?

Zodra de hypofyse in je brein het seintje geeft dat ‘het tijd is’ en de pubertijd begint, beginnen er -naast allerlei andere opvallende lichaamsveranderingen- ineens haartjes te groeien onder je arm. En tegelijk vertelt één van je ouders je op de meest liefdevolle manier dat het tijd wordt dat je deodorant gaat gebruiken. Want je had het zelf niet door, maar… ieuw.


Waarom krijg je okselhaar?

Het groeien van okselhaar en andere lichaamsveranderingen in het begin van de tienerjaren betekent primair één ding: je hormonen zijn in werking gesteld. Als we even helemaal terug gaan naar de mens in zijn/haar puurste oervorm (en dan hebben we het over een tijd waarin conversatie nog niet eens een ding was): dit is volgens Moeder Natuur de tijd dat je rijp bent om voort te planten. Als vrouw krijg je borsten, schaam- en okselhaar en begint je menstruatiecyclus. Baby’s kunnen nu gemaakt worden en de mensheid kan voortbestaan. Als man begin je ook een echte kerel te worden, met haar all over the place en een zwaarder stemgeluid. De dames in de grot next door zien en horen dat jij rijp bent om voortplanting te realiseren.


Sidenote: we hebben het over het masterplan van Moeder Natuur in de tijd dat de mens hooguit 25 jaar oud werd. Dit hele systeem is zodanig geëvolueerd, zodat kinderen op jonge leeftijd gemaakt werden en de moeder er nog zo’n 10 jaar voor kon zorgen, terwijl vader met een knuppel achter de nodige proteïne aan rende om iedereen in leven te houden. De kinderen bleven vervolgens alleen achter zodra ze zelf ‘rijp’ waren voor voortplanting. Please, don’t judge Mother Nature.


Wat is de functie van okselhaar?

Niet alleen was zichtbaar voor je mede-oermens dat je klaar was voor voortplanting: door okselhaar blijft een zweetlucht beter hangen. Deze zweetlucht bevat feromonen (#jehebterzinin) en dat zorgde dat men een “rijpe” partner aan deze sterke geur kon herkennen. You smell, so you can deliver. Het is zelfs bewezen dat de natuurlijke zweetlucht nog altijd een bepaald ontstressend effect heeft op mensen. I kid you not.De tweede functie van okselhaar is iets minder spicy. Je arm is altijd tegen je lijf aangedrukt of schuurt erlangs. Daardoor ontstaat continu frictie in de oksel. Okselhaar helpt bij het voorkomen van huidirritatie door deze wrijving. Nu zit daar tegenwoordig natuurlijk vaak een kledingstuk tussen. In die grot betekende een okselinfectie het einde van jouw leven en een gevaar voor het voortbestaan van de gehele mensheid. Toch wel spannend, eigenlijk.


Hoe kun je okselhaar thuis verwijderen?

Nu het bevolken van de planeet niet meer helemaal op jouw schouders -en oksels- leunt, kun je met een gerust hart je okselhaar weghalen. En daar zijn genoeg manieren voor. Dit zijn de meest populaire ontharingsmethoden voor oksels voor thuis (klik op het pijltje om meer te lezen over de ontharingsmethode).

Okselhaar scheren

Veruit de meest populaire manier van ontharen is scheren. Lekker snel, gewoon thuis onder de douche met scheerschuim en een scheermes. Of met een elektrisch scheerapparaat.


Haarvrije tijd: 24 uur

Oksels ontharen met ontharingscrème

Okselhaar epileren

Okselhaar thuis laseren

Okselhaar verwijderen met DIY-hacks


Hoe kun je okselhaar professioneel laten verwijderen?

Wil je geen omkijken hebben naar je okselhaar? Er zijn ook professionals die je er met alle liefde vanaf helpen! Dit zijn de meest populaire professionele ontharingsmethoden voor oksels (klik op het pijltje om meer te lezen over de ontharingsmethode).

Okselhaar laten harsen/waxen

Harsen of waxen is ook een vorm van epileren, maar dan anders dan de welbekende pincet of het elektrische epileerapparaatje voor thuis. De oksel wordt ingesmeerd met hars en daarna wordt met behulp van een waxstrip alles eruit getrokken. Razendsnel – ratsj - in één keer… als je mazzel hebt tenminste. Door harsen worden de haartjes op den duur zachter. Sommige haarzakjes gooien de handdoek op een dag helemaal in de ring na het grove geweld en belanden in een soort comateuze toestand.


Haarvrije tijd: ca. 4 weken

Is het pijnloos? F*ck no.

Gemiddelde haarreductie: 100%

Okselhaar elektrisch laten verwijderen

Okselhaar met IPL laten verwijderen

Okselhaar laten weglaseren


Waarom verwijder je je okselhaar (niet)?

Waarom zou je eigenlijk je oksels niet scheren, epileren of waxen? Gewoon omdat je dat fijn vindt is een prima reden. En wat dacht je van ingegroeide haartjes, een geïrriteerde huid met oneffenheden, ontstekingen aan de haarzakjes, verkleuringen of littekens? Het zou kunnen dat het ontharen je meer irritatie dan comfort oplevert. In dat geval kun je beter kiezen voor professioneel ontharen met IPL of laser.


Iedereen moet uiteindelijk zelf weten of ze kiezen voor gladde of behaarde oksels. We leven in het jaar 2022, hallo. Kies jij voor een fuzzy lifestyle? Go for it. Koester je innerlijke oermens. Wil je toch liever van je okselhaar af? Kies dan een ontharingsmethode die werkt voor jou!


Comentarios


bottom of page