top of page

Blog

Let's talk laser

Wat kun je doen tegen couperose?

Couperose is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, gesprongen bloedvaatjes op het gezicht. Meestal op de wangen, neus en kin. Het is een onschuldig verschijnsel, maar je kunt het wel als storend ervaren.


Heb jij couperose?

Dit zijn de symptomen:

  • Je hebt zichtbare kleine, uitgezette bloedvaatjes in het gezicht. Oftewel dunne rode lijntjes.

  • Bij inspanning, stress, hoge of juist lage temperaturen of sporten krijg je rode vlekken in het gebied waar de vaatjes zitten.

  • Couperose veroorzaakt meestal geen pijn of ontstekingen zoals bij rosacea, waarmee couperose vaak verward wordt.

Of is het rosacea?

Heb je naast de rode vaatjes en rode vlekken ook een droge, geïrriteerde huid, een branderig of tintelend gevoel op de huid, overgevoeligheid voor temperatuurveranderingen of producten en rode bultjes of puistjes op de huid? Dan heb je rosacea of is je couperose overgegaan in rosacea. Dit is een bekend verschijnsel. De couperosehuid wordt wat dunner en is minder goed bestand tegen externe factoren. Je huid kan daar overgevoelig op gaan reageren.


Hoe ontstaat couperose?

Couperose kan worden veroorzaakt door verschillende factoren: genetische aanleg, blootstelling aan extreme temperaturen, overmatige blootstelling aan zon, alcoholgebruik en het gebruik van bepaalde medicijnen.


Wat kun je doen bij couperose?

Je kunt de symptomen van couperose verminderen en het uitbreiden ervan beperken met deze tips.


Bescherm je huid

Vermijd langdurige blootstelling aan extreme temperaturen (zowel koud als heet) en te veel UV-straling. Draag een zonnebril en hoed om de huid te beschermen tegen de zon.


Je doet er altijd goed aan een Power Couple - een antioxidantserum en SPF50 - in je dagelijkse beautyritueel op te nemen.


Begin je met het gebruiken van een Vitamine C antioxidantserum, dan is het wel belangrijk om dit langzaam op te bouwen. Vitamine C kan helpen bij het verminderen van roodheid en werkt goed bij het verminderen van hyperpigmentatie, wat we vaak ook zien bij de couperosehuid. Deze huid is tenslotte gevoelig voor invloeden van buitenaf.


Het is wel belangrijk dat je een Vitamine C serum kiest voor de gevoelige huid. Sommige Vitamine C serums bevatten een hoog percentage ascorbinezuur, dat juist irritatie kan veroorzaken bij de wat dunnere couperosehuid. Kies dus voor een serum met een lager percentage ascorbinezuur of een andere vorm van Vitamine C, zoals magnesiumascorbylfosfaat.


Kies de juiste huidverzorgingsproducten

Jouw huid is wat dunner en dus kwetsbaar. Vermijd daarom het gebruik van irriterende huidverzorgingsproducten en agressieve reinigingsmiddelen.


Reinigen

Gebruik het liefst een mild reinigingsproduct die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Kies eerder voor een reinigingsmelk dan voor een cleanser. Of ga bijvoorbeeld voor een dubbele reiniging met een Cleansing Balm en daarna een cleanser op waterbasis. Dan is je huid superschoon en zacht, maar niet gedehydrateerd door de reiniging.


Exfoliëren

Een scrub is al snel te ruw voor de huid met couperose. De fysieke wrijving met korrels kan de bloedvaten beschadigen en de huidconditie verergeren. In plaats daarvan kun je beter (hoewel niet te vaak) een milde exfoliant gebruiken die geen fysieke scrubdeeltjes bevat, zoals een enzymatische exfoliant of een AHA of BHA Peeling.


Hydrateren

Een hyaluronzuurserum helpt de huid te hydrateren door vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken, waardoor de huid er voller en gezonder uitziet. Ideaal voor de rijpere huid en het kan ook roodheid verminderen bij couperose.


Verzorgen

Een gezichtsolie zoals rozenbottelolie of jojobaolie (rijk aan antioxidanten) kan ook helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van roodheid.


Roodheid verminderen

Heb je veel last van rode vlekken? De Redness Neutralizer van SkinCeuticals is misschien iets voor jou!


Het is altijd het beste om een huidspecialist te raadplegen voordat je nieuwe huidverzorgingsproducten gebruikt als je couperose hebt.


Geniet... met mate

Vermijd het drinken van alcohol zoveel mogelijk. Alcohol kan de bloedvaten verwijden en is niet goed voor je huid.


Stoppen met roken is belangrijk als je couperose hebt. Roken vernauwt en beschadigt de bloedvaten. Dit kan de symptomen van couperose verergeren en de vorming van nieuwe gesprongen bloedvaatjes bevorderen.


Vermijd pittig eten

Eet je graag hete pepers?🌶 Probeer deze wat vaker uit je gerechten weg te laten.

Pittig eten verhoogt de lichaamstemperatuur en verergert symptomen van couperose -zoals rode vlekken- door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Pittig eten bevat meestal capsaïcine, een stof die de zenuwreceptoren in de mond en maag prikkelt. De bloedvaten kunnen daardoor uitzetten. Wanneer dit gebeurt, kan het bloed naar de huid stromen en de couperose meer zichtbaar maken of verergeren.


Hydrateer en voed je huid van binnenuit

Drink veel water om de huid gezond en gehydrateerd te houden. Het is belangrijk om een gezond en gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan antioxidanten (zoals groene thee, bosbessen, bramen en frambozen, donkere bladgroenten met veel vitamine K), ontstekingsremmende voedingsmiddelen met veel Vitamine C (zoals sinaasappels, grapefruit en citroen), en gezonde vetten (zoals zalm, makreel en tonijn).


Houd je bloeddruk op peil

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Zorg structureel voor een goede nachtrust en genoeg lichaamsbeweging. Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen zijn altijd goed voor lichaam en geest, maar ook in je strijd tegen couperose!


Als je gestrest bent, produceert je lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline, die de bloeddruk en hartslag verhogen en de bloedvaten vernauwen. Dit kan de bloedstroom naar de huid verminderen en de symptomen van couperose verergeren.


Langdurige stress leidt soms tot chronische ontstekingen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan huidveroudering en beschadiging van de bloedvaten.


Laat je couperose behandelen

Lasertherapie is de meest effectieve professionele methode om rode vaatjes in het gelaat te verwijderen. Een behandeling met een ELVii532 Diodelaser is veilig. Het licht van de laser wordt alleen in hemoglobine (bloed) in de bovenste huidlaag gebsorbeerd. De omliggende huid blijft onaangetast. Met de verdamping van de rode bloedcellen door de laser vernauwen de verwijde bloedvaten. De kenmerkende rode vaatjes van couperose in het gezicht kunnen in 3-6 behandelingen worden verwijderd.


Het is belangrijk dat je een week na je laserbehandeling rustig aan doet en bloeddrukverhogende activiteiten vermijdt. Ook moet je voor en na de behandeling uit de zon blijven en een SPF gebruiken. Het najaar is de ideale tijd om met couperosebehandelingen te beginnen.


IPL of een Dermapen4 microneedlingkuur, gecombineerd met professionele huidverzorging voor thuis, zijn uitstekende aanvullende opties om de huid weer steviger te maken. Dit helpt het ontstaan van nieuwe vaatjes tegen te gaan.


Is couperose definitief weg na een behandeling?

Couperose kan helaas niet volledig worden genezen. Het onstaan van nieuwe vaatjes kan nooit helemaal worden voorkomen. Maar met de juiste behandelingen en preventieve maatregelen kunnen de symptomen van couperose wel aanzienlijk worden verminderd en de huidconditie weer worden verbeterd. Ontstaan er later nieuwe vaatjes, dan kunnen deze opnieuw met de laser worden behandeld.

header.all-comments


bottom of page